Itinerari turístic La Rabassa - La Peguera Telèfon d'atenció: 744 045
Correu electrònic: turisme.lauredia@comusantjulia.ad
Oficina de turisme, Plaça Laurèdia



Itinerari turístic la Rabassa - la Peguera


L’itinerari turístic la Rabassa – la Peguera permet al visitant fer un recorregut d’uns vint quilòmetres a través de diferents indrets de gran bellesa de la parròquia.

1. Sortida de l’oficina de turisme de la plaça Laurèdia direcció el poble de Juberri.

2. A l’alçada del Km. 1.2 veurà a la seva esquerra un cartell de fusta que indica les paraules Casc Antic. Poques desenes de metres després, a l’esquerra, a l’alçada d’unes bústies de fusta, s’agafa l’accés fins arribar al poblet d’Auvinyà. De fet, és una urbanització construïda cap a l’any 2006, que el propietari va ambientar com un poble o castell medieval. Amb església pròpia, dedicada a Sant Iu, patró dels avocats i juristes, que ens recorda les esglésies romàniques pirinenques. Des d’aquesta zona es pot gaudir de les vistes sobre les vinyes de Casa Auvinyà.


Poble vell d'Auvinyà, amb l'església de Sant Iu en primer pla

3. Retornant a la Carretera de la Rabassa, cal anar direcció el Poble de Juberri, on es passarà al costat de l’església romànica de Sant Esteve de Juberri. Uns dos-cents metres més amunt, cal agafar el carrer del bosc per accedir als jardins de Juberri. Situats en una zona pública, però construïts i mantinguts per un particular, són uns jardins molt cuidats, on el visitant trobarà escultures de persones i d’animals, entre altres, fonts i reproduccions en mida reduïda d’esglésies romàniques d’Andorra. Des dels jardins la visió de la vall de Sant Julià de Lòria és fantàstica.


Jardins de Juberri

4. Reprendre el cotxe i dirigir-se a la Capella de Sant Cristòfol de la Rabassa, endinsant-se al bosc de la Rabassa.


Capella de Sant Cristòfol de la Rabassa

5. Després cal dirigir-se cap a l’encreuament entre la carretera de la Rabassa i la carretera de la Peguera. Durant el camí, travessarà el bosc de la Peguera, passant prop de diverses fonts, i de l’accés al parc d’activitats de muntanya Naturlandia. Baixant per la carretera de la Peguera es trobarà amb un paisatge agrícola, molt més obert i amb les Bordes de la Peguera. Les bordes són cabanes agrícoles on es guarden les eines del camp, la palla, els fems i on es tanca el bestiar. La majoria de les que es troben en aquest paratge s’utilitzen actualment com a caseta de camp de cap de setmana.


Paratge i bordes de la Peguera

6. De camí cap a Aixirivall es pot parar per gaudir del paisatge en diversos llocs. A destacar el mirador del Coll de la Plana, que disposa d’un plafó explicatiu que en descriu el paisatge. Seguidament, s’arriba al poble d’Aixirivall, poblet de Sant Julià de Lòria amb més número d’habitants. El visitant pot parar a la plaça major del poble i endinsar-se en els carrers del casc antic, passejant prop del cóm on s’abeurava el bestiar i descobrint l’església de Sant Pere i l’antiga escola del poble. Un cop es retorna a Sant Julià de Lòria finalitza aquest itinerari.


Església de Sant Pere d'Aixirivall

El itinerario turístico la Rabassa – la Peguera permite al visitante realizar el recorrido de unos veinte quilómetros a través de los distintos sitios de gran belleza de la población.

1. Salida de la oficina de turismo de la plaza Laurèdia dirección el pueblo de Juberri.

2. A la altura del km. 1, 2 se observa a la izquierda un cartel de madera que indica las palabras “Casc Antic”. Pocas decenas de metros después, a la izquierda, se coge el acceso hasta llegar al pueblecito de Auvinyà. De hecho, es una urbanización construida en 2006, que el propietario ambientó como un pueblo o castillo medieval. Con la iglesia propia, dedicada a San Ivo, patrón de los abogados y juristas, que recuerda a las iglesias románicas del Pirineo. Des de esta zona se puede disfrutar de las vistas sobre las viñas de Casa Auvinyà.


Pueblo antiguo de Auvinyà, con la iglesia de San Ivo en primer plano

3. Volviendo a la carretera de La Rabassa, dirigirse al pueblo de Juberri, se pasará por el lado de la iglesia románica de san Esteve de Juberri. Unos doscientos metros más arriba, tomar la calle del Bosc para accder a los jardines de Juberri. Situados en una zona pública, pero construidos y mantenidos por un particular. Son unos jardines muy cuidados, dónde el visitante encontrará esculturas de personas y de animales, entre otros, fuentes y reproducciones de medida reducida de iglesias románicas de Andorra. Des de los jardines, la visión del valle de Sant Julià de Lòria es fantàstica.


Jardines de Juberri

4. Retomar el vehículo y dirigirse a la Capilla de San Cristòfol de la Rabassa y adrentarse en el bosque de la Rabassa.


Capilla de Sant Cristòfol de la Rabassa

5. Después, dirigirse al cruce entre la carretera de la Rabassa y la carretera de la Peguera. Durante el camino, cruzará el bosque de la Peguera, pasando cerca de distintas fuentes y del acceso al parque de actividades de montaña Naturlandia. Bajando por la carretera de la Peguera se encontrará con un paisaje agrícola, mucho más abierto y con las Bordas de la Peguera. Las bordas son cabañas agrícolas donde se guardaban las herramientas del campo, la paja, el estiércol y donde se cerraba el ganado. La mayoría de las que encontramos actualmente, se utilizan de casa de campo.


Paraje y bordas de la Peguera

6. De camino a Aixirivall se puede hacer una parada para disfrutar del paisaje en distintos lugares. A destacar el mirador del Coll de la Plana, que dispone de un plafón explicativo que describe el paisaje. Seguidamente, se llega al pueblo de Aixirivall, pueblecito de Sant Julià de Lòria con el mayor número de habitantes. El visitante puede parar a la plaza Mayor. También podrá adentrarse en las calles del casco antiguo, paseando cerca del abrevadero de ganado y descubriendo la iglesia de San Pere y la antigua escuela.


Iglesia de Sant Pere d'Aixirivall

L’itinéraire touristique la Rabassa – La Peguera permet aux visiteurs de faire un parcours d’environ vingt kilomètres à travers de différents parages de la commune.

1. L’itinéraire commence à l’office de tourisme direction le village de Juberri.

2. Sur le kilomètre 1.2 le visiteur verra à gauche un panneau en bois sur lequel on peut lire les mots « Casc Antic » (ancienne ville). Quelques mètres plus loin, à gauche aussi, il faut prendre le premier accès, à côté des boites postales en bois, pour arriver au village d’Auvinyà. En fait, c’est une construction faite vers l’année 2006, le propriétaire a donné l’allure de village ou château du moyen âge. Le village possède une église dédiée à Saint Yves, qui est le saint patron des avocats et des enfants abandonnés, qui rappelle aux églises romanes des Pyrénées. Depuis cette zone on peut admirer les vignes de Casa Auvinyà.


Village d'Auvinyà, avec l'église de Saint Yves en premier plan

3. Revenant sur la route de la Rabassa il faut aller direction le village de Juberri, où on passera à côté de l’église romane de Saint Estève de Juberri. Deux cents mètres plus haut, il faut emprunter le « Carrer del Bosc » (rue du bois) pour accéder aux jardins de Juberri. Bien qu’ils soient situés dans une zone publique, il ont étés construits par un privé qui en fait l’entretient avec soin. Le visiteur hi trouve des sculptures de personnes et d’animaux, des fontaines et des reproductions à petite échelle d’églises romanes d’Andorre. Depuis ces jardins la vue sur la vallée de Sant Julià de Lòria est fantastique.


Jardins de Juberri

4. Remonter en voiture et se diriger vers la Chapelle de Saint Cristophe de la Rabassa, qui se trouve à l’intérieur de la forêt entre les bois.


Chapelle de Sant Cristòfol de la Rabassa

5. Après il faut se diriger vers le croisement des routes de la Rabassa et de la Peguera. Pendant ce parcours, le visiteur traverse la forêt de la Rabassa, passant à côté de diverses fontaines et de l’accès au parc d’activités de montagne Naturlandia. En descendant par la route de la Peguera on retrouve un paysage agricole, plus ouvert où se trouvent les Bordes de la Peguera. Les « bordes » sont des cabanes agricoles où se gardent les outils du champ, le foin, le fumier et le bétail. La plus part de celles que l’on retrouve dans ce parage s’utilisent comme maison de campagne, sur d’autres zones elles sont devenues des restaurants typiques.


Endroit et maisons de la Peguera

6. A demi chemin entre la Peguera et Aixirivall on peut s’arrêter à différents endroits pour admirer les vues panoramiques comme celles du mirador du col de la Plana qui dispose d’un panneau explicatif qui décrit le paysage. Ensuite, on arrive à Aixirivall qui est le village avec le plus grand nombre d’habitants de Sant Julià de Lòria. Le visiteur peut s’arrêter sur la place du village et se balader dans les vieilles ruelles, passant prés de l’abreuvoir de bétail public et découvrant l’église de Saint Pierre et l’ancienne école. Cet itinéraire finit en retournant sur Sant Julià de Lòria.


Église de Saint Pierre d'Aixirivall

The La Rabassa – La Peguera tourist route takes visitors around twenty kilometres through different places of great beauty in the parish.

1. Starting from the tourist office in Plaça Laurèdia and heading for the village of Juberri.

2. At around Km. 1.2 to the left there is a wooden sign with the words Casc Antic (Old Quarter). A few metres further on the left, by some wooden mailboxes, we have the access to the village of Auvinyà. In fact this is an estate built around the year 2006, which the owner set up as a mediaeval village or castle, with its own church dedicated to Sant Iu, the patron saint of lawyers and jurists, reminding us of the Pyrenean Romanesque churches. From here we can enjoy the views of the vineyards of Casa Auvinyà.


Ancient village of Auvinyà, with the church of Sant Iu in the foreground

3. Going back to the road to La Rabassa, we have to head for the village of Juberri, where we will pass by the Romanesque church of Sant Esteve de Juberri. Around two hundred metres further on, we take the forest road to reach the Juberri gardens. Located in a public area, but built and maintained by a private individual, these are very well looked-after gardens where visitors find sculptures of people and animals, springs and small reproductions of Romanesque churches of Andorra. From the gardens, the view of the valley of Sant Julià de Lòria is fantastic.


Juberri Gardens

4. Take the car again and go to the Chapel of Sant Cristòfol de La Rabassa, in the La Rabassa Forest.


Chapel of Sant Cristòfol de la Rabassa

5. Then head for the crossroads between the road to La Rabassa and the road to la Peguera. Along the way, we cross the La Peguera forest, passing close to several springs and the access to the Naturlandia mountain activity park. Going down the road to La Peguera, we come across much more open, agricultural countryside and reach the Bordes de la Peguera. ‘Bordes’ are agricultural cabins where the country tools, straw and manure were kept and where the livestock were put away. Most of those in this area are now used as weekend country cabins.


Countryside and "bordes" of la Peguera

6. On the way to Aixirivall, the countryside can be enjoyed in several places. A particularly good viewpoint is that of the Coll de la Plana, which has a board explaining the view. Then we come to the village of Aixirivall, the village of Sant Julià de Lòria with the largest number of inhabitants. Visitors can stop in the main square and enjoy the streets of the old quarter, passing the spring where the livestock drank and discovering the church of Sant Pere and the ancient village school. This route ends back in Sant Julià de Lòria.


Church of Sant Pere d'Aixirivall