Notícies


Un reportatge sobre el Comapedrosa guanya el Premi Laurèdia de Periodisme de la XLV Nit Literària

  • Un reportatge sobre el Comapedrosa guanya el Premi Laurèdia de Periodisme de la XLV Nit Literària
  • Un reportatge sobre el Comapedrosa guanya el Premi Laurèdia de Periodisme de la XLV Nit Literària
  • Un reportatge sobre el Comapedrosa guanya el Premi Laurèdia de Periodisme de la XLV Nit Literària

El reportatge “Els horitzons del gegant de pedra” coproduït pel Comú de La Massana i RTVA sobre el vintè aniversari de la creació del Parc Natural del Comapedrosa ha guanyat aquest dijous el Premi Laurèdia de Periodisme que atorga el Comú de Sant Julià de Lòria. El guardó s’ha lliurat en el marc de la XLV Nit Literària organitzada pel Cercle de les Arts i les Lletres que ha tingut lloc aquest dijous en un cèntric hotel d’Escaldes-Engordany.

El documental, dirigit per Laura Cugat i realitzat i editat per Ricard Tenza, ha estat premiat en la categoria audiovisual amb 1.250 euros, mentre que en la categoria de premsa escrita el premi -del mateix import- ha anat a parar a mans de Teresa Ventura per la seva sèrie d’articles sobre cultura en general publicats a la publicació de la plataforma d’entitats culturals Àgora Cultural d’Andorra.
 
En altres categories, l'escriptora escaldenca Cristina Canut s'ha endut el Premi Fiter i Rossell de Novel·la per la seva obra Aleteig amb una dotació de 10.000 euros. Tal com ha explicat l'autora “l'obra té lloc després de la pandèmia i bàsicament se centra en la història d'una dona que és professora de literatura al Lycée Comte de Foix. A través d'ella i de gent que tornen a la seva vida, del seu passat i dels seus anys d'estudi parlo de la Segona Guerra Mundial i de com es va viure a Andorra aquesta època. Canut ha prosseguit dient que "és un tema que m'interessava i tenia ganes d'indagar". Aleteig és la seva segona novel·la i ha confessat que "va ser emotiu saber que m'havien premiat perquè no m'ho esperava”.

Pel que fa al Premi Grandalla de Poesia, dotat amb 3.500 euros, ha recaigut en l'obra Camille Claudel a les portes d'un infern de Rodin de l'autor Joan Carles González. Una obra que analitza certs aspectes de la sentimentalitat de l'edat madura. Pel que fa a l'accèssit referent al Premi de Teatre 50è Aniversari Creand Crèdit Andorrà, dotat amb 1.500 euros, s'ha reconegut la comèdia amb fantasmes de l'autor Juan Manuel Casero Ab-rha-kha-dab-rha que, tal com ha comentat el dramaturg, neix de la necessitat de l'autor de treballar diferents gèneres.

Andbank, per la seva banda, ha entregat un accèssit de 3.500 euros pel Premi Manuel Cerqueda Escaler de novel·la curta a l'autora barcelonina Laia Solà González per l'obra L'últim sopar. El Premi Morabanc, per un valor de 4.500 euros, ha recaigut sobra l'autor d'Aixirivall, Albert Ginestà Andreu pel text Inconfessables.
 
El Premi Andorra entregat pel comú d'Andorra la Vella, dotat amb 3.000 euros, ha guardonat l'autor barceloní Josep Muñoz Redón per l'obra Sol de nit. Pel que fa al Premi Principat d'Andorra d'Investigació Històrica, dotat amb 10.000 euros pel Consell General, el jurat ha decidit premiar l'autor de la Seu d'Urgell Carles Gascón Chopo pel treball De la vall al Principat: l'evolució institucional d'Andorra fins a la separació de la monarquia espanyola (segles IX-XVII).

D'altra banda, ha quedat desert el Premi Juli Verne de ciència-ficció i fantasia dotat pel Grup Maestre amb 2.000 euros. Els organitzadors del Cercle de les Arts i les Lletres han informat durant la gala que, aquest any, s'han rebut un total de 41 originals, d'entre els quals només nou han resultat guanyadors. A més, durant la vetllada, també s'ha dut a terme un recordatori especial a l'excap de Govern, Antoni Martí, i s'ha homenatjat Laura Álvarez Mora, per a "participar activament a la modernització de la corporació".