Notícies


Sant Julià de Lòria i el municipi portuguès de Monçao rubriquen el segon agermanament de la història de la parròquia

  • Sant Julià de Lòria i el municipi portuguès de Monçao rubriquen el segon agermanament de la història de la parròquia
  • Sant Julià de Lòria i el municipi portuguès de Monçao rubriquen el segon agermanament de la història de la parròquia
  • Sant Julià de Lòria i el municipi portuguès de Monçao rubriquen el segon agermanament de la història de la parròquia

El maig del 2006 amb Josep Pintat i Enric Sangrà com a cònsols, Sant Julià de Lòria i la localitat gironina de Calonge va formalitzar el primer agermanament de la història de la parròquia. Aquest dijous, va tenir lloc la rúbrica del segon, aquest amb el municipi portuguès de Monçao on es van desplaçar els cònsols, Cerni Cairat i Sofia Cortesao.

L’acte de signatura va tenir com a escenari la Feira do Alvarinho que se celebra aquests dies i que és un esdeveniment de gran impacte al país lusità, com ho demostra el fet que la va inaugurar ni més ni menys que el primer ministre portuguès Luis Montenegro.

En aquest sentit, en un discurs llegit en portuguès, Cerni Cairat va mencionar humilment els petits productors de vi que hi ha a la nostra parròquia “amb una producció molt inferior a la que teniu aquí, tot i que penso que podrem aprendre de vosaltres i amb vosaltres”.

La nova adhesió amb Monçao, una localitat de la comarca del Nord de Portugal, que és amb molta diferència la zona d’on més provenen els habitants de la comunitat portuguesa d’Andorra, s’emmarca en la importància que la aquest col·lectiu té al nostre país i l’aportació que han fet les persones que l’integren al seu creixement i desenvolupament.

L’esperit d’aquest segon agermanament és el mateix que el que va impulsar el primer: que l’acte no quedés reflectit en una simple placa a l’entrada dels dos pobles, sinó que anés més enllà establint llaços de col·laboració i compartint activitats com ara les colònies d’estiu que Sasectur organitza cada any per tal que els joves de Sant Julià de Lòria facin estades estiuenques a Calonge.
 
El que fa aquest acord entre les dues institucions és reforçar encara més els llaços existents entre Andorra i Portugal -i els de les dues localitats-  a través del desenvolupament de relacions basades en la igualtat, la pau i la prosperitat, en termes culturals, esportius, socials, turístics i econòmics. Així, Cairat va assenyalar que “aquest acord és una llavor que ha de transcendir el llindar polític i gràcies als tècnics de les dues administracions podrem fer-la germinar”.

La distància geogràfica entre els dos municipis és de més de 1.000 quilòmetres, però segons va dir Cairat en la seva al·locució, “mai ha sigut un impediment perquè Sant Julià sempre ha estat terra d’acolliment de molts compatriotes vostres i aquest acord formalitza aquesta relació estreta i ja històrica entre els dos pobles”.

El mandatari Lauredià va recordar també la sintonia entre les dues cultures fent al·lusió a la sèrie d’esdeveniments organitzats amb entitats portugueses que va tancar-se amb un espectacle de dansa conjunta entre l’Esbart Laurèdia i el grup de folklore Casa de Portugal.
El protocol el van signar el propi Cairat i el seu homòleg Antonio José Fernandes Barbosa, president de la Càmera Municipal de Monçao i ha quedat plasmat en un document duplicat en cadascuna de les llengües, la catalana i la portuguesa.