Notícies


La Sala Sergi Mas acull un acte per commemorar el Dia Mundial del Refugiat amb testimonis directes d’Ucraïna i Síria

  • La Sala Sergi Mas acull un acte per commemorar el Dia Mundial del Refugiat amb testimonis directes d’Ucraïna i Síria
  • La Sala Sergi Mas acull un acte per commemorar el Dia Mundial del Refugiat amb testimonis directes d’Ucraïna i Síria
  • La Sala Sergi Mas acull un acte per commemorar el Dia Mundial del Refugiat amb testimonis directes d’Ucraïna i Síria

La sala Sergi Mas de la Casa Comuna de Sant Julià de Lòria s'ha obert per commemorar el Dia Mundial dels refugiats i la seva història que porten al darrere. Sota el títol "Andorra, país d'acollida. Compartint experiències", el ministeri d'Afers Socials ha volgut donar a conèixer la campanya d'enguany centrada en la cançó del cantautor Quim Salvat "Entre fronteres". El tema vol continuar donant visibilitat a la crisi humanitària que es pateix arreu del món actualment, amb persones que han hagut de fugir de les seves zones d'origen a causa de situacions de conflicte i persecució, i sensibilitzar sobre la necessitat de donar-hi resposta i solucions. 

L'esdeveniment també ha servit de punt de trobada entre persones refugiades que han compartit les seves experiències. Des del Govern s’han fet parlaments per explicar la necessitat d’acollir persones que fugen d’un conflicte, com ara el d’Ucraïna. La majoria dels assistents a l’acte han estat famílies que procedeixen d’aquest país i per aquest motiu la president de l’Associació d’Ucraïnesos ha fet de traductora dels discursos, a més de comptar amb un intèrpret de llengua de signes. 

La secretària d’Estat d’Afers Socials, Teresa Milà, ha explicat que de forma progressiva unes setanta persones que estan en apartaments turístics i hotels aniran a un hotel del Tarter. Aquesta setmana hi aniran uns trenta. També hem parlat amb un dels quatre testimonis que han arribat escapant de la guerra i que han compartit el seu periple.

En tots ells, però hi ha un sentiment comú, el de gratitud. Gratitud per la rebuda amb els braços oberts i tota l'ajuda rebuda. Una assistència que esperen poder tornar en el dia, però que de moment, no saben quan arribarà. En Mustapha D'Assís ha hagut de fugir de dues guerres, primer la de Síria i després la d’Ucraïna. Aquesta és la segona vegada que intenta començar una nova vida lluny de la violència. 

Milà també ha explicat que, a hores d'ara, ja hi ha 37 persones que estan dins del mercat laboral. També tenen constància que, tot i que no han tingut cap baixa oficial a immigració, una desena de persones voldrien tornar a casa. En relació amb la problemàtica de cobrament de nòmines per part de refugiats que treballen per companyies internacionals, des del Govern han explicat que fa una dies es van reunir amb l’associació i estan mirant de solucionar-ho.