Notícies


La Sala Sergi Mas acull els treballs del curs 23/24 de l’Escola d’Art que és el número quaranta de l’entitat

  • La Sala Sergi Mas acull els treballs del curs 23/24 de l’Escola d’Art que és el número quaranta de l’entitat
  • La Sala Sergi Mas acull els treballs del curs 23/24 de l’Escola d’Art que és el número quaranta de l’entitat
  • La Sala Sergi Mas acull els treballs del curs 23/24 de l’Escola d’Art que és el número quaranta de l’entitat

La sala Sergi Mas acull des d’aquest dijous l’exposició L’art en la tècnica que representa el recull anual dels treballs dels alumnes del curs 23/24 i que és una mostra que s’exposa cada final de periple. Però enguany, es dona la circumstància que aquest curs que acaba representa el quarantè de la història i per això s’ha aprofitat també l’acte per homenatjar els impulsors. 
 
Entre ells, els cònsols de l’època Joan Pujal i Albert Pintat i el president de la Unió-Proturisme, Joan Junyent. Els acords de Consell de Comú de l’època van autoritzar l’obertura de l’Escola per un període de tres mesos a càrrec de tres artistes de la parròquia sota la coordinació de la ja difunta Francesca Mandicó. Els artistes eren Lluïsa Casas, Maria Rosa Moreu (també finada) i com no, l’artista més important de la història d’Andorra, Sergi Mas.
 
Tots ells –a les dues difuntes les han representat els seus respectius fills- han rebut una postal dissenyada per Sergi Mas. Tots, menys aquest darrer que ha rebut un saler de ceràmica que ha recollit el seu fill Roger de mans d'una de les alumnes de l'Escola, Alexandra Baró. La consellera de Cultura, Teresa Areny ha elogiat la figura de Mas en dir que “és un personatge molt important de la nostra història artística i hem de gaudir d’un artista que tant ens ha posat en el mapa”, en referència a la parròquia de Sant Julià de Lòria.
 
En el discurs inaugural de la mostra, la cònsol menor, Sofia Cortesao ha dit que “els mandataris d’aquella època ja van copsar la necessitat de dotar Sant Julià de Lòria d’un espai sociocultural” i ha afegit que “avui volem agrair la iniciativa d’aquells visionaris”.

L’Escola d’Art va començar a caminar amb el curs 1983/1984. Llavors les instal·lacions estaven a l’edifici el Molí que a partir del 2005 va passar a ser la seu administrativa actual del Comú de Sant Julià de Lòria. Després de deu anys allà, l’Escola d’Art es va traslladar al Centre cultural que es va inaugurar al 1993.
 
L’Escola d’Art laurediana va ser la primera escola d’arts plàstiques d’Andorra i bressol per a molts artistes reconeguts al nostre país provinents també d’altres parròquies. Al principi potser es matriculava una mitjana d’entre 60 i 80 alumnes per curs, però en els darrers deu anys s’ha registrat un creixement molt destacable arribant a la xifra d’entre 160 i 180, el que suposa que en quatre dècades han passat de 4.000 a 5.000 persones amb estimacions a la baixa.
 
Només enguany, l’Escola ha tingut 208 alumnes matriculats als que cals sumar uns altres 150 usuaris que han participat en els diferents tallers que s’han fet durant els períodes de vacances, fires, festes populars...
 
L’exposició que avui s’ha inaugurat amb els treballs del curs 23/24 consta de 73 peces de diferents tècniques com ara 20 peces de joieria (plata, coure, combinacions amb argila polimèrica, o cuir, fils de brodar...), 5 treballs de punta de coixí, 17 de pintura (acrílics sobre paper i sobre tela, aquarel·les, llapis, olis sobre tela...), 7 peces de talla de fusta (d’alt i baix relleu i amb fusta de til·ler), 19 creacions de ceràmica (planxes, modelat, tècnica mixta, esgrafiat...), 1 vitrall, 3 nusos perses i 1 model de patronatge que és un treball conjunt dels alumnes de patronatge en el qual hi ha intervingut els alumnes de joieria, talla de fusta i ceràmica.

El professor de l’Escola d’Art, Martín Blanco s’ha referit a la tècnica “com element articulador de les eines i recursos que aprenem a l’Escola” i ha afegit que “darrera d’això, hi ha molt esforç, però tot el que experimentem es materialitza en aquestes obres que podeu veure aquí”.