Notícies


La sala Sergi Mas acollirà l’exposició, “Abans miràvem la lluna per tot”, sobre la superstició en la meteorologia

  • La sala Sergi Mas acollirà l’exposició, “Abans miràvem la lluna per tot”, sobre la superstició en la meteorologia
  • La sala Sergi Mas acollirà l’exposició, “Abans miràvem la lluna per tot”, sobre la superstició en la meteorologia

“Abans miràvem la lluna per tot” s’inaugurarà el 21 de setembre i s’emmarca en les 2es Jornades de Bruixeria d’Andorra a Sant Julià de Lòria. Reivindica la influència de la meteorologia en la vida quotidiana del Pirineu als segles XIX i XX.

Es tracta d’una mostra creada i cedida per l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu i la complementen peces del país cedides per Patrimoni Cultural vinculades amb antigues formes de predicció del temps o de protecció davant de tempestes o pedregades. Una col·laboració a tres bandes que la cònsol menor ha volgut subratllar en la presentació que s’ha fet davant dels mitjans de comunicació.

Tal com ha explicat la responsable de la sala Sergi Mas, Anna Mangot, la configuren una 30a de panells que són el resultat d'una recerca bibliogràfica, documental i oral que recull testimonis, històries i relats que tenen com a base la relació de la meteorologia amb les formes de vida local. La lluna, els estels i tots els fenòmens relacionats amb el cel, la nit i la meteorologia han estat i continuen presents en la cultura i les formes de vida del Pirineu.

Amb aquesta recerca s'han recollit la memòria, les percepcions i relats que tenen com a base la relació de la meteorologia amb les formes de vida local.
L’exposició està organitzada en quatre àmbits: l'estudi etnogràfic centrat en la figura de Violant i Simorra, com predir i canviar el temps amb diferents mètodes i creences, la mitologia i el vocabulari, i l'evolució, és a dir, com canvien aquestes maneres de predir amb l'arribada de l'electricitat.

“Abans miràvem la lluna per tot” es podrà visitar a la sala Sergi Mas del 21 de setembre al 4 de novembre. Paral·lelament, s’han programat diferents activitats entorn de la mostra:

  • Dijous 5 d’octubre a les 19.00 h, conferència “La crema del mai i altres rituals meteorològics”, a càrrec de Joaquim Valera i Robert Lizarte
  • Dissabte 7 d’octubre a les 12h i a les 18h, visita teatralitzada a l’exposició amb la Sància de Cal Foguetó
  • Dijous 19 d’octubre a les 19 h, xerrada a càrrec de Júlia Carreras Tort: “Bruixes i clima al folklore pirinenc
  • Dijous 26 d’octubre a les 18 h, taller a càrrec de Júlia Carreras Tort: “Màgia, conjuració climàtica i etnobotànica
  • Dissabte 21 d’octubre a les 20 h,  “Cançons amb trementina” a càrrec del grup TRIO DESCONCIERTO
  • Dijous 2 de novembre a les 19 h, xerrada amb Maider Galarza Peña per compartir amb totes aquelles persones que hauran gaudit de la seva experiència: “el retorn de la bruixa, diari d’una transformació”