Notícies


La pròxima exposició de la sala Sergi Mas mostrarà imatges de dos centres penitenciaris de Catalunya

  • La pròxima exposició de la sala Sergi Mas mostrarà imatges de dos centres penitenciaris de Catalunya
  • La pròxima exposició de la sala Sergi Mas mostrarà imatges de dos centres penitenciaris de Catalunya
  • La pròxima exposició de la sala Sergi Mas mostrarà imatges de dos centres penitenciaris de Catalunya

La bellesa inhòspita és el títol de la darrera exposició que acollirà la sala Sergi Mas aquest any i que mostrarà un conjunt de fotografies captades per la fotògrafa Laura Gálvez-Rhein en els centres penitenciaris de Can Brians i Wad-Ras. La mostra tindrà un mes de durada i s’inaugurarà el 9 de novembre amb un total de 23 imatges. És producte d’un conveni entre el Comú, el ministeri de Cultura i Esports i la Fundació Setba.

Aquesta darrera entitat sense ànim de lucre treballa per contribuir amb la transformació social a través de la cultura de la mà d’artistes professionals. L’objectiu és apropar l’art a col·lectius en risc d’exclusió social i mostrar la seva realitat mitjançant múltiples expressions, en aquest cas un taller de fotografia adreçar a les preses. L’artista ha explicat durant la presentació que primer va començar a col·laborar amb Setba en període de pràctiques i passat un temps va ser contractada com a documentalista oficial.

 “La meva experiència dins de la presó m’ha transmès una sensació molt forta perquè és un lloc molt inhòspit i molt hostil”, ha manifestat Gálvez-Rhein. L’artista laurediana ha indicat a més, que “la meva intenció a través de les fotografies ha estat agafar els espais de la presó i donar-los un altre color”.

Entre el 2020 i el juliol del 2023 i sota el títol Traspassant l’objectiu, s’han dut a terme diferents tallers de fotografia en els dos centres penitenciaris de Catalunya ja esmentats amb la participació de 131 dones. A les imatges que es podran visionar a la sala Sergi Mas no apareix cap rostre ni cap tret que identifiqui a cap persona, només espais i objectes relacionats amb les internes. El projecte està liderat per la també fotògrafa i activista Marta Fàbregas i s’han fet ja vuit edicions que han generat un total de 22.000 fotografies.

En paral·lel, el 15 de novembre tindrà lloc a la mateixa sala la taula rodona Dona i fotògrafa en què prendran part la mateixa Laura Gálvez-Rhein, la Marta Fàbregas, i tres fotògrafes andorranes: Naiara Escabias, Montserrat Altimiras i Maricel Blanch.