Notícies


L’ordinació per gestionar la Vall del Madriu continua bloquejada i tres comuns ho atribueixen a la posició del d’Escaldes

  • L’ordinació per gestionar la Vall del Madriu continua bloquejada i tres comuns ho atribueixen a la posició del d’Escaldes
  • L’ordinació per gestionar la Vall del Madriu continua bloquejada i tres comuns ho atribueixen a la posició del d’Escaldes
  • L’ordinació per gestionar la Vall del Madriu continua bloquejada i tres comuns ho atribueixen a la posició del d’Escaldes

El Comú d’Escaldes-Engordany continua bloquejant l’aprovació definitiva de l’ordinació per gestionar de forma conjunta el territori de la Vall del Madriu Perafita-Claror. Això és el que pensen els consols menors d’Andorra la Vella i Encamp, David Astrié i Jean-Michel Rascagneres i el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral.

Avui hi havien previstes dues reunions a Sant Julià de Lòria: una del consell assessor i una altra de la comissió de gestió. I aquesta darrera s’ha hagut d’anul·lar perquè a darrera hora la cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili s’ha absentat el que ha causat l’estupor de la resta de mandataris amb territori a la vall. L’absència d’un dels quatre membres impedeix prendre qualsevol mena d’acord i per tant tres administracions continuen a l’espera que Escaldes prengui la decisió d’aprovar en sessió plenària el que ells ja han aprovat des de fa molt de temps: l’ordinació. 

“És sorprenent que una ordinació aprovada en la comissió de gestió pels quatre comuns ara fa un any i mig amb roda de premsa inclosa no es pugui ratificar plenament perquè ara un diu que hi ha coses que no li encaixen”, ha manifestat Majoral, que també ha qualificat la posició d’Escaldes de “poc rigorosa i de manca de voluntat per poder avançar”. 

Hi ha un document de l’any 2003 -un any abans de la declaració de la VMPC com patrimoni de la UNESCO- signat pels quatre comuns i el llavors ministre de Cultura, David Montané en el que es recollia el compromís integral de gestionar el territori de forma conjunta.

“Vist això, el que es vol des d’Escaldes és trencar-ho tot”, ha dit Majoral. De la seva banda, el cònsol menor d’Encamp ha manifestat que “m’ha sorprès molt l’absència de la cònsol d’Escaldes perquè la importància de la reunió requeria de la seva presència i això provoca un bloqueig”. Rascagneres ha dit que “el text de l’ordinació s’adapta a les circumstàncies actuals i la postura escaldenda no permet avançar”. 

De fet, tots tres comuns han acusat Escaldes d’impedir treure a concurs una aplicació que permeti que els ecoguardes puguin comunicar al comú corresponent una incidència determinada perquè, segons s’argumenta des d’Escaldes, “no volen tenir dues aplicacions d’incidències ja que Escaldes ja en disposa d’una per tot allò que afecti el territori urbà”, segons ha explicat Josep Majoral. 

També ha parlat de bloqueig el cònsol menor d’Andorra la Vella en dir que “ja dura uns quants mesos i tot els projectes en marxa estan aturats perquè l’ordinació és un instrument imprescindible perquè la comissió de gestió funcioni d’una forma homogènia”. David Astrié ha estat molt contundent en assenyalar que un dels dubtes que Escaldes expressa per no aprovar l’ordinació és que “ells tenen el 70% del territori de la vall i aquí li voldria recordar a la cònsol que confon la titularitat amb la gestió”. 

Astrié ha rememorat que quan Andorra la Vella i Escaldes es van separar al 1978 perquè aquesta darrera esdevingués parròquia, la delimitació administrativa del territori que es va fer només va afectar la part urbana fins la carretera de La Plana i es va dir que la resta es faria més endavant.

“Com que no es va fer i hi ha una sentència de l’any 2012 que diu que la part comunal és indivisa, afirmacions com aquestes és enganyar a la gent”, ha reblat Astrié. Ara doncs, tot queda pendent de la reacció d’Escaldes a aquesta postura homogènia dels tres comuns i de les properes reunions que es puguin celebrar per desencallar la situació.