Notícies


L’Aplec de Canòlich més important del segle conclou amb una llarga missa i un regal especial per al Papa Francesc

  • L’Aplec de Canòlich més important del segle conclou amb una llarga missa i un regal especial per al Papa Francesc
  • L’Aplec de Canòlich més important del segle conclou amb una llarga missa i un regal especial per al Papa Francesc
  • L’Aplec de Canòlich més important del segle conclou amb una llarga missa i un regal especial per al Papa Francesc

Una llarga missa oficiada per l’arquebisbe d’Urgell, Joan-Enric Vives amb el suport de tots els rectors d’Andorra, ha posat punt i final aquest dissabte a l’Aplec de Canòlich més important del segle, ja que aquest 2023 es commemorava el 800 aniversari de la troballa de la Mare de Déu per part d’un pastor de Bixessarri.

Com és habitual, la jornada ha començat ben aviat quan pels vols de les set del matí els pelegrins començaven a pujar a peu, ja fos pel camí o bé per la carretera. Sobre dos quarts de nou, mossèn Pepe ha beneit els pans que, des de la pandèmia s’entreguen en una franja horària més àmplia, i no pas després de la missa central com s’havia fet sempre.

Posteriorment s’ha celebrat una missa a dins del Santuari que s’ha quedat petit per poder veure -i de manera extraordinària- la talla autèntica de la Verge que habitualment està a l’església de la parròquia. Envoltada de flors, els feligresos l’han pogut contemplar la Mare de Déu, però no pas tocar-la per motius de seguretat. Mitja hora abans de la cerimònia central ha arribat l’arquebisbe que s’ha apropat a saludar als integrants de les corals i l’orquestra que han actuat de forma especial per a la gran efemèride.

La celebració dels 800 anys ha aplegat una gran afluència de lauredians i ciutadans d'arreu i ha comptat com de costum amb la presència de les màximes autoritats comunals i d’àmbit nacional, com ara els cònsols, el Síndic General i el cap de Govern, a més del ja esmentat copríncep episcopal.
Certamen la missa ha estat molt llarga degut a una sèrie de novetats, com la referida anteriorment presència de músics i corals, la benedicció d’una talla amb fusta policromada que es lliurarà al Papa per part d’una comitiva de parroquians que es desplaçaran a Roma l'1 de juny, i la descoberta d’una placa commemorativa dels vuit segles de vida de la tradició.

El cònsol major, Josep Majoral, ha celebrat l'èxit de la festivitat, posant en relleu la presència dels cantaires i músics. A més, ha valorat la importància de l'aniversari i les activitats i esdeveniments que s'han dut a terme al llarg del mes de maig per celebrar-lo, com el llibre de Pilarín Bayés, l'exposició 'Clixé de Canòlich' i la futura estrena del curtmetratge 'Tiretes'. Durant la celebració s'han repartit prop de 6.000 pans beneits, dels quals 300 sense gluten.

Per la seva banda, Xavier Espot ha assenyalat que la festivitat ha estat un "acte molt emotiu i concorregut" i ha donat importància a les paraules de Vives durant la missa, fent especial esment a la necessitat de preservar les tradicions per mantenir la identitat dels països petits com Andorra. En aquest sentit, seguint part del sermó del copríncep, ha apuntat que, tot i que la "globalització, globalment ha aportat riqueses", cal tenir en compte que "ha deixat una part de la societat a vegades no prou protegida", per la qual cosa, ha afirmat, "també té efectes negatius en l'àmbit mundial i a escala de país". "De la globalització n'hem d'extreure les millors coses i analitzar i reconduir els aspectes que no són prou bons", ha indicat, posant de manifest que "hem de tenir una visió menys mercantilista i més humanista".

Entrant al detall al voltant del sermó pronunciat per l'arquebisbe i copríncep episcopal, Vives ha lloat la Diada de Canòlich com una mostra del que és Andorra i com s'ha de mostrar a l'exterior, preservant la identitat i les tradicions que la conformen. També ha exaltat la figura de Maria com un model exemplar de fe i de l'acompanyament que ha fet al país i, concretament, a la parròquia laurediana.