Notícies


Els comuns crearan una Agència tributària comunal el 2016

Els comuns crearan una Agència tributària comunal el 2016

Els comuns han valorat aquest dimarts l'informe del catedràtic Luis Alonso sobre la Llei de bases de l'ordenament tributari i han considerat que necessiten un any més per poder adaptar-s'hi. Per aquest motiu, demanaran a la Comissió Legislativa de Finances que la seva entrada en vigor sigui el gener del 2016, per poder assumir i conèixer els tràmits que han de fer i donar "seguretat jurídica als ciutadans", com ha apuntat la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer. A més, mantenen que la integració dins d'una suposada Agència tributària única com pretén el Govern s'hauria de fer d'acord amb les administracions parroquials abans del gener del 2017. De moment, els comuns mantenen la seva intenció de fer una agència tributària comunal i més endavant, si les corporacions ho consideren i es veuen bé les funcions que els atorga una possible Agència tributària única s'hi podrien afegir, però hauria de ser "bicèfala", han exposat els cònsols de la Massana i Andorra la Vella, David Baró i Rosa Ferrer.  

L'adaptació a la Llei de bases de l'ordenament tributari és "difícil" en un mes i mig. Així ho consideren els cònsols i per això demanen que no entri en vigor fins al gener del 2016, informa l’ANA en un comunicat. Creuen que s'han d'organitzar aspectes com la possibilitat d'embargar comptes per impagament de tributs, la formació del personal per a les noves tasques i els procediments per complir amb l'autotutela executiva. A més, recorden que van entrar una esmena per demanar que s'endarrerís un any aquesta aplicació però com que es va allargar la tramitació no s'ha tingut en compte per passar-la del 2015 al 2016. D'altra banda, l'informe del catedràtic Luis Alonso diu que l'Agència tributària única s'hauria de crear al gener del 2017 amb l'acord dels comuns i del Govern. Els cònsols defensen el seu principi d'autogovern i autonomia financera i, en tot cas, contemplarien una Agència tributària única però "bicèfala" ja que no es pot "imposar" aquesta entitat conjunta sense consens, ha assegurat la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer. De moment, els comuns seguiran treballant per construir l'agència comunal en un any i després decidiran si s'uneixen i de quina manera a aquesta agència única, ha explicat el cònsol major de la Massana, David Baró. "Si és per imposició cal modificar la Constitució", ha avisat Ferrer i, per tant, podrien recórrer al Tribunal Constitucional si la proposta del Govern segueix endavant.

Una altra de les reclamacions que han tractat durant la reunió de cònsols és la de modificar la Llei qualificada de transferències per eliminar l'obligació de destinar el 80% del que reben del Govern a inversions. Baró i Ferrer han recordat que hi ha un "acord institucional" sobre aquest tema i esperen poder-ho resoldre igual com en el cas de les bases de l'ordenament tributari amb una reunió amb el grup parlamentari demòcrata aquesta setmana o la vinent. Els comuns estan acabant de redactar la seva pròpia proposició de llei i preveuen entrar-la a tràmit properament. Reconeixen, però, que difícilment s'aprovarà en aquesta legislatura i si no ho recull el proper consell la tornaran a presentar. Els cònsols també han rebut la visita del ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que els ha exposat el treball que es vol dur a terme en el marc de la Comunitat de Treball dels Pirineus durant la presidència d'Andorra. Les propostes van en relació a la importació de residus per optimitzar el forn incinerador o inversions en la gestió de les allaus a França per millorar els accessos a Andorra, entre altres. Per últim, els comuns s'han compromès a fer difusió i donar suport a les campanyes de recollida de sang de la Creu Roja per assolir l'objectiu d'obtenir 1.500 bosses de sang a l'any. Amb aquest volum, segons els han exposat els responsables de l'entitat, es podrien cobrir les necessitats del Principat i no s'hauria de comprar sang a fora com succeeix actualment.