Notícies


El servei del Quart Bus centra els punts de vista entre majoria i minoria en la sessió ordinària celebrada avui a Casa Comuna

  • El servei del Quart Bus centra els punts de vista entre majoria i minoria en la sessió ordinària celebrada avui a Casa Comuna
  • El servei del Quart Bus centra els punts de vista entre majoria i minoria en la sessió ordinària celebrada avui a Casa Comuna
  • El servei del Quart Bus centra els punts de vista entre majoria i minoria en la sessió ordinària celebrada avui a Casa Comuna

Casa Comuna ha viscut aquest dimecres al matí una sessió ordinària del ple del Comú en què s’han tractat diversos punts a l’ordre del dia. Arran dels neguits expressats pels veïns d'Aixirivall i Juberri, els consellers de la minoria han demanat que s’impulsi una consulta popular amb l'objectiu de millorar el servei del bus parroquial per tal d'introduir millores en les freqüències i horaris. Igualment, han aprofitat per fer la demanda durant l'aprovació d'un suplement de crèdit per valor de 12.000 euros per tal de fer front a l'adjudicació del nou bus parroquial vist que la partida prevista inicialment ha resultat insuficient.

D'aquesta manera, Cairat ha demanat que el nou servei de bus “sigui concertat amb els quarts de tal manera que la freqüència d'aquest transport i els horaris sigui el màxim d'adaptat possible a les necessitats dels veïns i que es faci d'una forma consultiva i concertada”. En aquest sentit, s'ha mostrat conscient que la capacitat de recursos per a aquest servei “és limitada” i és per això que ha assegurat que “la concertació permetria ajusta d'una forma més racional els horaris i les freqüències”.

En relació amb la implementació de les millores proposades, el cònsol major lauredià, Josep Majoral, ha manifestat, en primer lloc, que “s'ha de ser realista”, ja que la parròquia només disposa “d'un sol bus que dona el servei i no pot ser a tots els pobles a la vegada”. Tot i això, ha indicat que “intentarem ajustar-lo el millor possible a les demandes” i, per aquest motiu, ha instat a la comissió encarregada a revisar els horaris en la mesura del possible malgrat que "penso que serà molt difícil" modificar-los.

Així mateix, ha manifestat que el suplement de crèdit aprovat per unanimitat introdueix com a principal novetat el fet de poder donar al quart de Nagol i al poble de Certers, els quals no en disposaven fins ara. “Pel que fa a la resta no hi ha millores, continua un servei públic igual que abans, de manera fixa i amb horaris regulars”, ha afegit.
 
Un altre dels punts ha estat la recollida de residus urbans en què Desperta Laurèdia, aprofitant l'aprovació del suplement de crèdit per finançar aquest servei extern, ha reiterat la demanda relativa a estudiar la possibilitat d'introduir la recollida selectiva mitjançant el servei de porta a porta tal com ja ha implementat Andorra la Vella en alguns punts de la parròquia.
“Hem demanat que s'estudiï la viabilitat d'aquest sistema entenent que permet fer una recollida selectiva de residus urbans més exhaustiva, i això vol dir millor reciclatge i millor aprofitament de recursos”, ha exposat Cerni Cairat. La demanda, que ja es va fer per part de la formació a inicis del mandat, buscar afavorir el medi ambient i la qualitat de vida dels ciutadans.

En aquest cas, malgrat que aquest no era el punt tractat durant la sessió, el cònsol major ha dit que “no estem tancats mai a res” i que es tracta d'un projecte que “es pot estudiar”. Això sí, ha afegit que “a fons de vall serà complex” implementar el servei degut al trànsit, però hi ha altres punts de la vila com la zona de Bixessarri on sí que podria ser beneficiós. Tot dependrà, ha afegit, del servei que s'ofereixi, el cost i les millores que calgui implementar.

El Comú també ha donat el vistiplau al decret d'autorització de circulació i pràctica de 'rollers' a la carretera secundària de la Rabassa, un text que ve motivat a demanda del club d'esquí de fons de la parròquia i que s'ha autoritzat amb la voluntat de facilitar que els esquiadors puguin entrenar en èpoques en què no hi hagi neu. En un primer moment, però, el decret només autoritza a fer aquesta pràctica a la carretera secundària de la Rabassa de manera legal i en sentit ascendent.
Aprofitant l'aprovació del punt, Cairat ha demanat a la majoria que valori la possibilitat de fer extensiva aquesta pràctica a altres carreteres secundàries de la parròquia, ja que es tracta “d'un esport a l'alça” entre els amants de l'esquí nòrdic i de muntanya. A més, “pot ser una disciplina estratègica per fer venir equips de fora perquè puguin preparar-se”, ha dit.
 
Precisament, Majoral ha anunciat que es treballa en aquesta línia per tal de permetre que aquesta pràctica es pugui efectuar a totes les carreteres secundàries del poble.
Un altre punt que s'ha aprovat aquest dimecres és el relatiu a la modificació de la Llei dels agents de circulació comunals, un text elaborat fa 17 anys i que es treballa per modificar de manera conjunta entre tots els comuns per tal de trametre-la posteriorment per a la seva aprovació al Consell General. Sant Julià és la primera corporació que l'aprova i caldrà que ho vagin fent la resta de parròquies abans que arribi al parlament.

Entrant al detall, el cònsol ha exposat que les millores principals que s'introdueixen fan referència a reconèixer el personal de circulació com a agents d'autoritat; també podran actuar com a agents de paisà en casos com el control de tinença d'animals i quan es detectin abocaments il·legals; el nou text també substitueix la figura del metge forense per un de medicina del treball quan s'hagin de fer les revisions obligatòries, i es podrà nomenar un nou director del departament de Circulació que no sigui necessàriament un agent.

Tot i que no ha estat un punt tractat durant la sessió, Majoral ha anunciat que aquest dimarts s'ha rebut l'entrada d'un pla parcial que projecta l'edificació de sis blocs de pisos de sis altures a la zona del quart de Nagol. Es tracta, sens dubte, d'una bona notícia per a la parròquia, ja que “a Sant Julià no hi ha una gran explosió de demandes de permisos de construcció”. De fet, ha indicat que des de l'any 2007 “estem en un creixement constant, però petit”, a diferència del que passa a altres parròquies.

Finalment, altres dels punts destacats aprovats aquest dimarts corresponen, principalment, a altres suplements de crèdit corresponents al departament d'Urbanisme, uns imports que, en cap cas, representen més endeutament per al Comú. Així, s'ha donat el vistiplau a un suplement de crèdit per valor de 164.000 euros per a la realització d'un nou tram de xarxa d'aigua potable a la carretera de Certers i fins al poble de Llumeneres. A banda, també s'ha aprovat l'adjudicació de la substitució de les butaques de l'auditori Claror del Centre cultural per un import de 470.000 euros, que es finançarà en quatre terminis diferenciats.