Notícies


El Comú signa un conveni amb Protecció Civil per tal que LAUesport pugui ser un alberg provisional en cas de catàstrofe

  • El Comú signa un conveni amb Protecció Civil per tal que LAUesport pugui ser un alberg provisional en cas de catàstrofe
  • El Comú signa un conveni amb Protecció Civil per tal que LAUesport pugui ser un alberg provisional en cas de catàstrofe
  • El Comú signa un conveni amb Protecció Civil per tal que LAUesport pugui ser un alberg provisional en cas de catàstrofe

El cònsol major, Josep Majoral i el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell han signat aquesta tarda un conveni mitjançant el qual LAUesport podria esdevenir un alberg provisional en cas de tragèdia. El director de Protecció Civil, Cristian Pons ha estat l’encarregat d’explicar a una nodrida comitiva encapçalada pels cònsols i el ministre quin seria el funcionament en cas que l’equipament hagués d’acollir persones damnificades per un aiguat, una esllavissada, un esfondrament o qualsevol altre tipus de catàstrofe natural.

Amb la signatura d'aquest conveni, el Govern busca aconseguir indrets dins les valls d'Andorra amb les quals donar cabuda, eventualment, a ciutadans en el cas que hi hagués alguna catàstrofe. “Aquests albergs es fan en edificis que té el Govern” o mitjançant col·laboracions amb els comuns, ha manifestat Rossell, remarcant que es tracta d'una qüestió preventiva.

Per la seva part, Majoral, ha indicat que el Comú ha cedit uns espais del magatzem del centre esportiu d'entre 40 i 50 metres quadrats per poder guardar tot el material necessari en cas de necessitat, però ha comentat que espera que aquest conveni no s'hagi d'utilitzar mai. L’acord, que entra en vigor aquest dilluns, té una durada inicial d'un any i es renovarà tàcitament per períodes anuals.

Pel que fa a l'alberg provisional que acolliria LAUesport, tal com ha explicat i mostrat el director del departament de Protecció Civil, Cristian Pons, consta, primer de tot, d'una entrada i d'un punt de recollida de dades on es registra a la gent i on se'ls dona una polsera per poder censar a tothom. A continuació, a l'espai de la pista poliesportiva s'hi ubicaria la zona pròpia de l'alberg amb diferents espais.

“Trobarem una zona infantil, un punt d'informació i un punt sanitari”, ha detallat Pons, afegint que també hi hauria un espai de treball per les treballadores socials. En aquest punt, també s'hi ubicaria la zona de descans al centre del pavelló. "En aquesta zona provisional prop d’un centenar de persones hi podrien passar entre 3 i 4 dies", ja que només hi ha llits de campanya i mantes, ha declarat.

Pons ha remarcat que no es tracta només de trobar un espai per a la zona de descans com podria ser el centre esportiu, sinó també d'una sèrie d'equipaments propers per cobrir les necessitats bàsiques de les persones que hi pugui haver. Així, el tercer pis del centre connecta amb l’Escola Francesa on hi hauria un espai exterior i també el menjador, amb capacitat fins a 120 cadires per a adults i una zona per a infants amb fins a 60 cadires.

En aquest sentit, Majoral ha destacat que l'equipament és ideal. "Tenim un espai per la zona de descans i a la part superior tenim la sort que hi ha l’escola i aquestes ja disposen d'una cantina i uns menjadors, i, per tant, la coordinació de tot plegat, fa que sigui un alberg òptim", ha indicat.
El desplegament estratègic d'aquests albergs provisionals reforça els recursos dels quals ja disposa el departament de Protecció Civil gràcies a la col·laboració que va establir amb la Unió Hotelera i Autèntics Hotels recentment, que permetria disposar de fins a 7.000 llits en una trentena d'hotels.

De moment, Encamp disposa d’un espai similar al Centre Esportiu del Pas de la Casa, Andorra la Vella al Pavelló Joan Alay i Ordino a l’Escola Andorrana de Segona Ensenyança.