Notícies


El Comú ha reduït en un 17% les emissions de CO2 en tres anys

  • El Comú ha reduït en un 17% les emissions de CO2 en tres anys
  • El Comú ha reduït en un 17% les emissions de CO2 en tres anys
  • El Comú ha reduït en un 17% les emissions de CO2 en tres anys

El Comú de Sant Julià de Lòria ha reduït en un 17% les emissions de CO2 en un període de 3 anys. Així ho ha explicat el cap de projectes de Bomosa, José Gismero en dir que el càlcul s’ha fet en base al total de les emissions que provenen del Comú: és a dir, les de les calderes, vehicles comunals i les derivades dels aires condicionats i del consum elèctric.
 
“Aquest percentatge de reducció és força significatiu”, ha manifestat Gismero que ha assenyalat que la reducció del consum de gasoil en dependències comunals ha estat del 34% gràcies a les mesures d’estalvi energètic decretades pel Govern i que el Comú va aplicar íntegrament. També han registrat un decrement del 13% les emissions d’electricitat als edificis i d’un 25% a l’enllumenat públic, però per contra les procedents dels vehicles comunals han augmentat d’un 9% pel creixement de la flota i dels viatges.
 
El càlcul es va fer als anys 2019 i 2022 i s’ha constatat que s’ha passat d’una xifra d’emissions de 564,09 tones de CO2 equivalent a 467,09 tones de CO2 equivalent. A Andorra, les emissions més de la meitat dels gasos d’efecte hivernacle emesos procedeixen dels vehicles, però el Govern ja te un compromís adquirit per reduir-les a la meitat el 2030 i dues dècades més tard ser un país neutre en carboni.

"Reduir la petjada de carboni no només representa beneficis pel medi ambient; també significa un estalvi econòmic important, ja que els diners que no es destinin al consum de gasoil poden redistribuir-se envers altres iniciatives", ha manifestat Gismero.
Malgrat el balanç positiu, Gismero s'ha mostrat determinat a "seguir el camí cap a la neutralitat en carboni", apel·lant als compromisos ja citats d'Andorra amb les Nacions Unides. "Les accions que proposem per continuar reduint la petjada de carboni es focalitzen en la disminució d'emissions als edificis que més energia consumeixen, per exemple, l'edifici del Molí i el centre de congressos; que la tecnologia LED s'apliqui la totalitat de l'enllumenat; produir electricitat mitjançant panells fotovoltaics, ja instal·lats al centre de congressos i que estan a punt de començar a funcionar; i racionalitzar la mobilitat dels vehicles comunals, fent una substitució progressiva dels vehicles de combustió en favor dels elèctrics", ha enumerat Gismero.

El cap de projectes de Bomosa ha conclòs manifestant la voluntat de continuar efectuant estudis específics "en les instal·lacions més complexes, per intentar que siguin el més eficients i sostenibles possible". Ha afegit que, si es compleixen els objectius marcats en les dates corresponents del full de ruta, la intenció és esdevenir un espai lliure d'emissions de carboni l'any 2040, una dècada abans de l'objectiu marcat per Govern. 

En aquesta línia, el cònsol major ha destacat que "no és qüestió de colors polítics, és una obligació de qualsevol mandatari de fer una administració lliure de carboni vista l'emergència climàtica".