Notícies


El Centre cultural acull aquest dissabte unes jornades centrades en la figura del bisbe i copríncep episcopal Simeón de Guinda

  • El Centre cultural acull aquest dissabte unes jornades centrades en la figura del bisbe i copríncep episcopal Simeón de Guinda
  • El Centre cultural acull aquest dissabte unes jornades centrades en la figura del bisbe i copríncep episcopal Simeón de Guinda
  • El Centre cultural acull aquest dissabte unes jornades centrades en la figura del bisbe i copríncep episcopal Simeón de Guinda

 
“Simeón de Guinda i Apeztegui, el copríncep desconegut” és el títol de les jornades que la Societat Andorrana de Ciències (SAC) organitza aquest dissabte al Centre cultural en torn d’una figura que l’historiador Quim Valera ha qualificat com “l’home que va garantir la independència d’Andorra”.
 
En la roda de premsa de presentació, el cònsol major, Josep Majoral s’ha referit a aquesta afirmació per recordar la principal fita aconseguida pel titular del bisbat d’Urgell entre els anys 1714 i 1737, com és el fet que “salvà la integritat territorial i política del Principat d’Andorra l’any 1716 quan el rei espanyol Felip V va aplicar el Decret de Nova Planta”.
 
La idea de la jornada parteix dels historiadors Quim Valera i Robert Lizarte, que son membres fundadors del Col·lectiu Simeón de Guinda, que el que pretenen és divulgar tot el que saben sobre De Guinda que, en paraules de Valera, “a qualsevol país del món seria heroi nacional, aquí pocs saben qui va ser”. A això també s’ha referit la presidenta de la SAC, Àngels Mach que ha explicat que “valia la pena posar en coneixement el que sabem d’ell i instar a que es faci més recerca”.
 
Valera ha explicat que la decisió de celebrar aquestes ponències a Sant Julià de Lòria és pel fet que De Guinda “és l’únic copríncep que ha mort en terres andorranes”, concretament a aquesta parròquia. “Hem aconseguit engegar aquest projecte i hem implicat a tots els que hem pogut”, ha dit.
 
Valera ha estat categòric en afirmar que “més enllà de la creença religiosa o política que cadascú pugui tenir, i el grau d’identitat que tinguem amb el nostre país, el que és un fet és que la nostra independència li devem a Simeón De Guinda perquè el rei d’Espanya tenia clar que el territori que anava des del port d’Incles fins al riu Runer formava part del Regne d’Espanya”.
 
A banda dels esmentats Valera i Lizarte, entre els historiadors, filòsofs i arxivers que es donaran cita el proper dissabte a la nostra parròquia en jornada matinal i vespertina, destaquen Domènec Bascompte, Joan Lluís Ayala, David Mas, Joan Massa  i mossèn Benigne Marquès entre d’altres. La jornada la clourà l’actual copríncep episcopal, Joan-Enric Vives.