Notícies


El cònsols acorden crear al 2015 la seva pròpia agència tributària

El cònsols acorden crear al 2015 la seva pròpia agència tributària

Els cònsols s'han fixat el 2015 com a data per a la creació de la seva pròpia agència tributària única per gestionar i recaptar els impostos comunals, segons recull en una informació l’Agència de Notícies Andorrana (ANA). Durant aquest any, han indicat la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, i el cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Manel Torrentallé, faran també el desplegament reglamentari de la Llei de bases de l'ordenament tributari juntament amb el Govern perquè no hi hagi "disparitat d'interpretacions". A més, com han explicat després de la reunió de cònsols, durant l'any de marge que s'ha donat als comuns per adaptar-se a la normativa, aquests decidiran si s'uneixen a l'agència tributària nacional en una entitat "bicèfala" o quin format consideren adient. 

Durant el 2015 els comuns organitzaran l'agència tributària pròpia i fins al 2017 tenen temps per decidir si s'uneixen a l'agència nacional, en format "bicèfal", o si es mantenen com a dues entitats independents, segons han explicat la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, i el cònsol menor de Sant Julià, Manel Torrentallé. Aquests terminis són els fixats després que s'ampliés un any l'entrada en vigor de la Llei de bases de l'ordenament tributari per als comuns, fins al 2016, i durant el qual es treballarà amb el Govern per al desenvolupament reglamentari. Els cònsols han insistit que han de mantenir la gestió dels tributs propis però amb l'agència tributària comunal optimitzaran recursos i hi haurà "unitat de criteri d'interpretació". Per ara s'ha decidit que hi haurà un sol espai per a l'agència tributària comunal i, probablement, el finançament de les despeses serà proporcional a la recaptació d'impostos de cada parròquia.

 D'altra banda, arran de l'aprovació de la modificació del Codi de l'Administració, els comuns hauran de formar el personal i preparar la gestió per als nous procediments per assolir l'autotutela. Descarten deixar les execucions i embargaments en mans de privats, en aquest cas el saig, però no serà fins que el primer saig estigui operatiu que podran disposar d'aquesta autotutela executiva. Això, com ha exposat Ferrer, podria arribar a l'octubre o novembre del 2015, si es fa amb rapidesa, o al gener del 2016 si es demora, ja que s'ha de determinar el nombre de saigs, s'han de seleccionar, fer formacions, etc.  

Per tant, tenen "tot el 2015 per davant", ha dit la cònsol, "en congruència amb la Llei de bases", ha afegit.Un altre projecte que ha tornat a sortir a la reunió de cònsols és l'elaboració d'un plec de bases per convocar un concurs per a la recollida selectiva de residus. S'ha format una comissió per determinar la contractació d'una empresa que dugui a terme aquesta tasca en la vessant tècnica "perquè hi concorrin el màxim d'empreses", han manifestat els cònsols. Així mateix, els cònsols han valorat el projecte de lloguer de bicicletes que es considera "viable econòmicament". Ara, els comuns han de trobar la fórmula jurídica i el tipus de concurs que han de convocar per fer la concessió; "en la qual hi ha de participar FEDA", han afirmat.

Per últim, el Govern ha consultat per primera vegada els comuns abans de l'elaboració del document de resposta de l'Examen Periòdic Universal de les Nacions Unides que ha de presentar el 2 de febrer. Ferrer i Torrentallé han celebrat la possibilitat de fer aportacions i han indicat que han proposat parlar de la tasca que es fa a les escoles bressol i esplais per a l'educació des de la igualtat i per afavorir l'accés als treballs dels pares, així com del projecte de Ciutats Amigues de la Gent Gran