Notícies


El bon temps i l’absència total de mesures sanitàries tornen a fer de Canòlich una diada multitudinària

  • El bon temps i l’absència total de mesures sanitàries tornen a fer de Canòlich una diada multitudinària
  • El bon temps i l’absència total de mesures sanitàries tornen a fer de Canòlich una diada multitudinària
  • El bon temps i l’absència total de mesures sanitàries tornen a fer de Canòlich una diada multitudinària

La temperatura inusual per a aquesta època de l’any i el fet que enguany la capella estigués oberta a tots els feligresos degut a l’absència total de mesures sanitàries, han tornat a fer de la diada de la patrona de Sant Julià de Lòria un esdeveniment multitudinari. Enguany també s’han tornat ballar sardanes a l’esplanada lateral del santuari i la gent ha recuperat les ganes i l’esperit familiar i de germanor en la celebració més important de la parròquia des del punt de vista de les tradicions.
 
Així, quan el sol albirava desenes de persones han començat l’ascensió a través del camí o bé per la carretera. A dalt, a les vuit ha tingut lloc l’aviada de coets i des de bon matí moltes persones s’han concentrat als exteriors de la capella per posar espelmes i esmorzar en algun prat. A les deu del matí ha arribat un dels moments més esperats pels més incondicionals com és la missa dins del temple que des del 2019 no se celebrava i que ha oficiat mossèn Pepe sense que cabés una ànima més de les que hi havia.
 
Un dels aspectes programàtics que es va haver de variar degut a la pandèmia va ser el repartiment dels pans. Si el 2020 va tenir lloc a l’aparcament del Prat Nou -perquè no es va pujar al santuari-, el 2021 es va optar per la fórmula de beneir-lo a dos quarts de deu del matí i ja oferir-lo amb l’excepció del tram horari de les 12 fins un quart d’una en què té lloc la missa central a l’envelat.
 
Això evita les grans aglomeracions de persones que es produïen abans de la COVID en què el repartiment només es feia a la finalització de la litúrgia a la zona dels berenadors que hi ha a la part inferior del temple. El que sí que ha estat una completa novetat és el repartiment de pans per a celíacs que s’ha fet primer cop i que en poc temps s’han exhaurit
 
De la mateixa manera, el fet que el santuari hagi estat obert al públic durant tota la setmana també ha ajudat a no provocar aglomeracions durant aquest dissabte al matí. Tal com ha manifestat, el cònsol major, Josep Majoral, aquest fet ajuda que la gent pugi amb tranquil·litat i hi ha "persones que s'estimen més fer-ho soles que un dia amb tanta gent". De fet, ha explicat que ell va pujar el divendres.

A banda, també ha assenyalat que abans molt jovent pujava el dia abans a acampar i ha lamentat que cada cop són menys els que ho fan. "Recordo aquella tradició de pujar abans, era una nit excepcional", ha remarcat.
 
A la missa tradicional de les 12, que enguany ha estat presidida pel copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, també hi ha participat el cap de Govern, Xavier Espot, així com consellers generals i tots els membres del Comú. Durant l'homilia, Vives, ha recordat que l'any vinent es compleixen 800 anys del descobriment de la verge de Canòlich per part d'un pastor i ha beneït la parròquia. Per la seva banda, Espot ha manifestat que Canòlich és un dia molt assenyalat per Andorra i per Sant Julià de Lòria, i ha emfatitzat que els ciutadans s'hagin pogut tornar a reunir.
 
A més, com ja s’ha fet altres anys, hi ha hagut un servei de bus especial que sortia cada hora des del Prat Gran des de les vuit del matí fins les 16.30 hores en què farà el darrer viatge des de Canòlich fins el punt de sortida al centre del poble.