Notícies


David Mas: “No és tan estrany que els joves d’avui juguin amb figuretes i miniatures”

David Mas: “No és tan estrany que els joves d’avui juguin amb figuretes i miniatures”

 

Malgrat venir de família d’artistes [és fill del polifacètic Sergi Mas], defuig de qualsevol mena de protagonisme i assegura que les creacions les fa per pur entreteniment i per col·leccionar-les. I remarca que no les vol vendre ni tampoc regalar-les, “amb l’excepció dels meus fills”. Per primer cop desprès de deu anys, exposa els seus soldats i figures en miniatura en una mostra al vestíbul del Centre cultural que es podrà visitar fins al proper 24 d’octubre.

-         D’on li ve l’afició per les miniatures?

“De quan era adolescent i m’agradava muntar maquetes d’avions, vaixells... En aquella època van començar a sorgir soldats de plàstic i de jugar amb ells vaig acabar per pintar-los i d’aquí he continuat amb l’afició a pintar figures”.

-         I pel que es pot apreciar en l’exposició la dedicació horària ha de ser elevada?

“Sí, en dedico una mitja hora al dia perquè sinó se’m fa pesat. Puc estar entre dos i tres mesos per enllestir una figura”.

-         Tant?

“Cada figura té diferents fases i cadascuna requereix el seu temps. Primerament es neteja la maqueta per tal que no tingui restes d’oli que impedeixin que agafi bé la pintura, després es treuen les rebaves i també es dóna una capa d’imprimació. Llavors comença el procés de pintura que porta força feina perquè primer es pinta una capa base, després els llums, després les ombres i per últim els petits detalls com ara la cara... ”.

-         Te alguna cosa a veure la influència familiar?

“Sí. He vist des de sempre treballar al meu pare a casa, però és una influència inspiradora perquè la tècnica l’he après a fora”.

-         Què el fa triar un soldat d’un determinat exèrcit o d’un altre?

“Hi ha dos factors: les coses que em regalen i el treball per temes. És a dir, em pot donar una temporada per les guerres napoleòniques i llavors faig tres o quatre figures. Igual que em passa amb la Primera Guerra Mundial i d’altres esdeveniments històrics”.

-         I quins són els materials de les figures?

“Bàsicament tres. Una mena d’aliatge de plom, resina i plàstic. El plom és el més agraït de treballar perquè té molt detall igual que la resina, però aquesta és més fràgil. La pintura també és important. Són pintures acríliques especials per modelisme i després per als materials de l’ambientació m’agrada utilitzar coses naturals. Penso que és absurd passar-se hores amb un tros de plàstic o plastilina intentant modelar un arbre quan pots agafar una branca i fer-ne un”.

-         Potser avui dia els soldadets de plom estan una mica desfasats com a joc?

“El soldadet de plom com a joguina desapareix als anys 60 amb l’aparició dels de plàstic, però de cara a les generacions actuals no és tan estrany el joc amb figuretes i miniatures. El Warhammer és un joc de fantasia i ciència ficció que fins fa pocs anys va despertar una gran afició entre els joves”.

-          En què treballa ara mateix?

 “En un tanc alemany de la Primera Guerra Mundial”.