Notícies


Salvador Dalí, al vestíbul del Centre cultural i de congressos lauredià

Tot i que fa uns dies que està exposada, avui s’inaugura oficialment la mostra, La Divina Comèdia il·lustrada per Dalí, que acollirà el vestíbul del Centre cultural i de congressos lauredià fins el 7 d’abril. L’exposició l’han presentat, en roda de premsa, el conseller de Cultura i la directora de la Fundació Julià Reig, Maria Martí.

És la col·lecció completa de les 100 xilografies, gravats sobre fusta, que el geni empordanès va realitzar per il·lustrar la Divina Comèdia de Dante Alighieri. Tal com ha explicat Josep Roig, en un primer moment va ser un encàrrec del govern italià amb motiu del 700 aniversari del naixement de l’autor. Però, es va fer enrere i l’artista català va decidir continuar amb el treball pel seu compte.

Segons el conseller, “poques vegades és possible observar, d’una manera tan coherent el treball conjunt de dos dels mestres de la cultura occidental, Dante Alhigieri i Salvador Dalí. Aquest cop, a més, podem fer-ho visitant conjuntament a Sant Julià de Lòria l’exposició del Museu del Tabac, Surrealisme a Catalunya: Salvador Dalí i els artistes de l’Empordà”. En la mateixa línia, Maria Martí ha subratllat que “la complicitat entre el Museu del Tabac i el Comú està en un moment excel·lent i les dues exposicions es complementen molt bé”.

Tots dos han volgut destacar la qualitat de les peces exposades. El procés creatiu no va ser senzill. A partir de les 100 aquarel·les fetes per Dalí, es van confeccionar 3.500 tacs xilogràfics, un per cada color, i 35 per a cadascuna de les aquarel·les que l’artista va supervisar personalment al costat dels mestres gravadors francesos, Jacquet i Taricco. La mostra està dividida en 33 gravats per cadascuna de les 3 parts de l’obra: l’Infern, el Purgatori i el Paradís i un gravat introductori.

La primera edició (1959-1963) es va publicar en francès amb traducció del text de Julien Brizeux. El 1964, l’editorial francesa Les Heures Claires va publicar una edició especial que contenia 6 carpetes amb els 100 gravats originals que avui s’exposen al Centre cultural i de congressos lauredià. Ha estat possible gràcies al director de l’editorial, Daniel David, i a l’Ajuntament de Bolvir de Cerdanya que actualment té l’exposició en cessió.