Notícies


‘La pau i els refugiats al Pirineu’ centren la temàtica de la Trobada Literària Transfronterera

Tot i que durant el matí s’ha projectat el documental temàtic ‘Lluitant per la vida. Andorra i el Pirineu durant la II Guerra Mundial’ la inauguració oficial de la Trobada Literària Transfronterera no ha estat fins a les 19 hores. La inauguració ha comptat amb la presència del cap de Govern, Toni Martí, la ministra de Cultura, Olga Gelabert, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, consellers generals, consellers comunals, entre d’altres autoritats.

El cònsol major de la parròquia, Josep Miquel Vila, s’ha encarregat de donar la benvinguda a la primera edició de la Trobada Literària Transfronterera que ha acollit Sant Julià aquest divendres i ho continuarà fent aquest dissabte. Vila ha expressat que està molt satisfet per la rebuda de l’esdeveniment, ja que “Andorra som testimoni de tenir una frontera i tenir una protecció, com que érem un país pobre no s’hi podien quedar, però sí que hem donat acollida”.

De la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, ha explicat a l’acte inaugural que “Andorra es troba en un lloc estratègic enmig de dos països molt importants i la frontera forma part de la nostra història”. A més, “molts dels andorrans són fills de refugiats, s’han instal·lat a Andorra i actualment són andorrans”. En termes d’actualitat, el cap de Govern ha destacat que Andorra honorarà la seva tradició i “tal com em vaig comprometre acollirem quan puguem fer-ho amb garanties a 20 refugiats, que és la quota que ens pertoca en proporció”.   

Per cloure la jornada i després de la interpretació de la soprano Jonaina Salvador amb ‘El cant dels ocells’, l’escriptor, periodista i actual director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Vicenç Villatoro, ha ofert la conferència inaugural sota el nom ‘La frontera com a drama’. El conferenciant ha indicat que la seva gran dedicació a la vida sempre havia estat el fet de moure’s, quedar-se o tornar d’un indret a un altre. De fet, Villatoro ha explicat anecdòticament, que el seu primer llibre començava amb la frase “I si marxéssim” i el penúltim amb “Per què has tornat?”. Després d’aquesta breu introducció, l’escriptor ha posat en relleu la dramatització de la frontera en les diferents generacions. Ha exemplificat dient que el seu avi no entenia la frontera com ell, ni ell, com el seus néts. En aquest sentit, ha afegit “el que marca la frontera no és només l’evolució del temps sinó la situació dels conflictes”. En definitiva Villatoro durant la conferència ha parlat de la frontera física, administrativa i cultural i ha acabat dient que “el lloc ha perdut pes, ens hem deslocalitzat. Tot i així, encara existeixen algunes normes de convivència territorials”.

La jornada continuarà amb les ponències d’aquest dissabte. Durant el matí, l’auditori Rocafort acollirà les taules rodones que parlaran sobre ‘El Pirineu, pas de refugiats’ i ‘Andorrans en temps de guerra’. I a la tarda serà el torn de ‘Pau Casal, Pau i sempre Pau’ i ‘La frontera en la literatura de ficció’.